Sivut

sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Mistä kirjat löytää?

Olen laittanut blogiini esittelemieni kirjojen kohdalle Osta mm. täältä -linkin tai jonkun vinkin siitä mistä kirjaa voisi hakea. Ihan siksi, että usein minulta kysytään, mistä mitäkin kirjaa saa. Moni hyvä kirja on saatavilla vaikkei olisikaan juuri lähikirjakaupan hyllyssä. Voi olla että kirjakauppa on osatanut kirjaa tietyn määrän, mutta ei tilaa sitä lisää kun ne on myyty loppuun. Nettikirjakaupoissa on valtavat valikoimat ja usein jopa ilmainen kuljetus kotiin. Mutta netissä kirjaa ei tietysti voi selata ja tutkiskella. Jos tietää minkä kirjan haluaa, niin netti toimii. Suomalaisella kirjakaupalla on netissä mahdollisuus hakea kaupungeittain, missä liikeissä kirja on myynnissä. Tosin tuo palvelu ei aina ole ihan ajantasalla.

Kaikissa kirjakaupoissa ei voi hakea kirjaa kuvittajan nimellä. Esimerkiksi varsin isossa puodissa pyysin saada nähdä mitä Rudolf Koivun kuvittamia kirjoja heillä on. Ei onnistunut koska hakuakirteerinä oli kuvittaja. Nettikaupoissa on joissain kuvittajan nimellä toimiva haku, joissain tuo haku löytää osan kirjoista, joissain ei sitten yhtään teosta. Uskoisin, että kirjojen löytyminen helposti ja ainakin kaikkien tekijöiden nimellä, olisi osa hyvää palvelua ja toisi kauppaan asiakkaita. 

Suurissakin kirjakaupoissa valikoima voi olla varsin suppea ja keskittyä lähinnä kirjoihin, joiden myynti on taattua. Varsin suuriinkaan kauppoihin ei oteta myyntiin kaikkia laadukkaita suomalaisia kirjoja. Minua myös risoo Top 10 -hyllyt. Ihan kuin haluaisin ostaa kirjan sillä perusteella, mitä muut ovat ostaneet. Haaveilen kappoihin Uutuudet -hyllyä, johon tulisi myyntiennusteista piittaamatta kaikki myyntiin tulevat kirjat ainakin hetkeksi esille. Sitten voisi olla tietysti vaihtuvia teemahyllyjä (talvikirjat, lohikäärmekirjat, paha tuuli -kirjat...), joissa esille tulisi myös niitä kirjoja, joita on puodissa on vain yksi kappale.

Kustantajilla on usein oma kirjakauppa vähintään netissä ja isommilla myös puoti, jossa kirjoja pääsee hypistelemäänkin. Tammella, Otavalla, Wsoyllä ja Kirjapajalla on kirjakauppa Helsingissä. Näissä kaupoissa on usein ihania poistohyllyjä, joista löytty hienoja kirjoja muutamalla eurolla. (Kirjapaja ja Lasten Keskus yhdistyvät vuoden alussa, mitenhän kaupan käy?)

Ihania ovat myös pienemmät ketjuihin kuulumattoman kirjakaupat, antikvariaatit ja kirpputorit. Kirjoja haistelemaan ja hypistelemään!




2 kommenttia:

  1. Tuollaista uutuudet -hyllyä minäkin kaipaisin. Hyvä idea.

    Väsäsin muuten tänään omat kotisivut:

    https://sites.google.com/site/milateras/

    Mukavaa viikon alkua!

    Mila

    VastaaPoista

Lähetä kommentti